RABAT POWITALNY -10% z kodem NEWSLETTER10Darmowa dostawa dla zamówień od 99 PLN

Jak pora jedzenia wpływa na zdrowie, wagę i starzenie się.

Pomimo względnego zaniedbania w dziedzinie medycyny, odżywianie jest uznawane za bardzo ważny czynnik wpływający na nasz stan zdrowia. Odpowiednie zaopatrzenie w składniki odżywcze jest niezbędne do rozmnażania i wzrostu-elementy te są podstawą przetrwania każdego gatunku. Paradoksalnie, najpotężniejszą metodą wydłużania życia jest ograniczenie spożycia kalorii.

Dlaczego?

Ponieważ składniki odżywcze są tak ważne dla przetrwania, sensowne jest, aby systemy zaangażowane w analizę poziomów składników odżywczych lub energii odgrywały kluczową rolę w regulacji reprodukcji, wzrostu i starzenia. W sytuacji niedoboru żywności mało prawdopodobne staje się zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania na energię niezbędnego do rozmnażania, utrzymania ciąży i karmienia noworodka. W tych okolicznościach ewolucja zaopatruje nas w program długowieczności, który nie tylko blokuje/ogranicza funkcje rozrodcze, ale promuje stan odporności na stres charakteryzujący się ochroną komórek, regeneracją i odmłodzeniem. Takie przystosowania sprzyjają przetrwaniu i utrzymaniu stanu młodzieńczego, który umożliwi powrót do reprodukcji, gdy dostępna będzie odpowiednia ilość pożywienia. 
Ostatnie badania zidentyfikowały ścieżki wykrywania składników odżywczych, które regulują zarówno długość życia, jak i stan zdrowia. Ewolucja zachowała te ścieżki w organizmach, od drożdży przez gryzonie aż po ssaki. Zrozumienie tych szlaków sugeruje, że starzenie się może zostać znacznie spowolnione.
Ta praca dała początek wielu rodzajom postów. Generalnie im dłuższy post, tym większe korzyści. Obejmują one zwiększoną długość życia i zdrowie, a także zmniejszone ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe.
Karmienie ograniczone do okien żywieniowych jest ważnym udoskonaleniem szeroko rozumianych głodówek. W 2012 roku Satchidananda Panda wykazał, że myszy na diecie wysokotłuszczowej, karmione przez osiem godzin dziennie były zdrowsze i szczuplejsze niż myszy, które na tej samej diecie, jadły kiedy tylko chciały, mimo że obie grupy spożywały taką samą liczbę kalorii.
Chronoodżywianie, koordynacja jedzenia z codziennym rytmem organizmu, to najnowszy rozdział w dziedzinie postów przerywanych. Trzeba powiedzieć, że chociaż jest to najnowszy rozdział w zachodniej medycynie, idea chronożywienia sięga starożytnych tradycji uzdrawiania w Indiach i Chinach.
Ewoluowaliśmy na obracającej się planecie, która stworzyła dni podzielone na jasne i ciemne okresy. Do niedawna dzień człowieka składał się z fazy aktywnej (jasnej) i fazy spoczynkowej (ciemnej).

Doprowadziło to do ewolucji metabolicznej zmiany dziennej, mało podobnej do zmiany nocnej. Metabolizm dzienny celował w bycie czujnym, jedzenie, zbieranie i magazynowanie energii, podczas gdy metabolizm nocny został zaprojektowany do snu, postu i dostępu do zmagazynowanej energii w celu regeneracji i naprawy.
Te kontrastujące funkcje są synchronizowane z 24 godzinną dobą przez wewnętrzny zegar. W rzeczywistości każda komórka ma zegar. Te biologiczne zegarki kierują metabolizmem i fizjologią poprzez włączanie i wyłączanie tysięcy genów w zależności od pory dnia.
Oznacza to, że nasze ciała mają preferowany harmonogram, aby prawidłowo funkcjonować. Aby zapewnić codzienną synchronizację biologii i zachowania, nasze wewnętrzne zegary muszą utrzymywać właściwy czas.
Jak więc ustawione są zegary biologiczne?
Dwa najpotężniejsze regulatory naszych wewnętrznych zegarów to światło i żywność. Światło ustawia centralny zegar biologiczny w mózgu, a energia (jedzenie) ustawia zegary obwodowe.

Wraz z zachodem słońca wydzielana jest melatonina, sygnał nocny organizmu. Tradycyjnie melatonina była uważana przede wszystkim za sygnał do snu. Jednak na komórkach trzustki, odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny, znaleziono receptory melatoniny. Receptory te mają hamujący wpływ na wydzielanie insuliny. Gdy zachodzi słońce i wzrasta poziom melatoniny, uwalniane jest mniej insuliny. Nowsze badania wykazały, że jedna trzecia populacji nosi wariant genu receptora melatoniny, który sprawia, że ​​trzustka jest jeszcze bardziej wrażliwa na to hamowanie insuliny i wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Melatonina jest obecnie uznawana za potężny przekaźnik, który umożliwia przejście od aktywnej do spoczynkowej funkcji metabolicznej, chemicznego sygnału końca dnia. Silne uwalnianie tego pradawnego hormonu wymaga nieskażonej ciemności. Światło, naturalne lub sztuczne, blokuje uwalnianie melatoniny.
Melatonina wywiera wpływ na wagę poprzez modulowanie działania kilku kluczowych hormonów metabolicznych, takich jak insulina, grelina i leptyna. Hormony te kierują apetytem, ​​sytością, przyswajaniem kalorii i magazynowaniem tłuszczu.
Zwierzęta, którym usunięto szyszynkę (miejsce produkcji melatoniny), mają nadwagę. Czasowe podawanie melatoniny odwraca przyrost masy ciała. Ponadto zwierzęta w średnim wieku, którym podawano melatoninę i badano do późnego wieku, wykazywały zmniejszoną wagę i tłuszcz trzewny. Zmiany te zostały wyeliminowane, jeśli odstawiono melatoninę.
Podobnie jak światło, przyjmowanie pokarmu ustawia zegar w fazie aktywnej. Nocny post, podobnie jak ciemność, ustawia nasz zegar w spoczynkowym trybie metabolicznym. Tutaj współczesna kultura i biologia zderzają się, tworząc swoisty, indukowany społecznie jet lag.
Odłączenie od naturalnego wewnętrznego zegara, jest obecnie uważane za ważną przyczynę naszej walki z przyrostem masy ciała i jego konsekwencjami.
Zachodnie tradycje żywieniowe są toksyczne dla naszej biologii. Produkty śniadaniowe, takie jak płatki zbożowe, tosty, pączki, naleśniki itp., dostarczają węglowodanów, gdy poziom insuliny jest niski. Rano każdy organizm notuje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi z powodu niskiego poziomu insuliny oraz wysokiego poziomu glukagonu i kortyzolu. Nazywa się to „zjawiskiem świtu” i występuje między 5 a 8 rano.
Kolacja, największy posiłek dnia, zwykle pojawia się po zmroku, kiedy poziom melatoniny jest podwyższony. Melatonina hamuje wydzielanie insuliny, co prowadzi do upośledzenia tolerancji glukozy i hiperglikemii. Przewlekła hiperglikemia, nawet jeśli nie jest ciężka, uszkadza powoli oczy, nerki, nerwy, mózg i serce.

Co więc te nowe informacje dają nam do zrozumienia w odniesieniu do naszego odżywiania?

 

  • Nawet jeśli praktykujesz post przerywany, nie pomijaj śniadania aby przedłużyć post. Wczesny TRF, forma przerywanego postu, która obejmuje jedzenie wcześnie rano, jest najlepszym sposobem na wyrównanie rytmu okołodobowego metabolizmu. Ponadto termogeneza indukowana dietą (DIT) jest dwukrotnie wyższa po śniadaniu niż po kolacji. DIT to wzrost wydatku energetycznego po posiłku.(Istnieją 3 składniki dziennego wydatku energetycznego: podstawowe tempo przemiany materii, termogeneza indukowana dietą oraz koszt aktywności fizycznej).
  • Jedz 2-3 posiłki dziennie, ostatni posiłek o 15.00 lub 16.00, aby mieć 12-16 godzin postu i niewiele lub nic po zachodzie słońca.
  • Unikaj węglowodanów rano i po zachodzie słońca.
  • Wyeliminuj nocne przekąski
  • Zwiększ udział białka w diecie

Jak suplementacja CBD może pomóc w przypadku stosowania postu przerywanego?

W oparciu o badania kliniczne, CBD ma właściwości mogące pomóc w trakcie stosowania postu przerywanego poprzez zmniejszenie apetytu, poprzez regulowanie układu hormonalnego, działanie antyoksydacyjne i zwalczanie stanów zapalnych.

CBD blokuje receptor w mózgu, indukujący wydzielanie greliny, który pobudza apetyt.

Biorąc pod uwagę, że układ endokannabinoidowy (ECS) odgrywa rolę w regulacji kilku innych układów, w tym układu hormonalnego, przyjmowanie CBD może teoretycznie wspomagać procesy regulacji hormonów związane z przerywanym postem (IF).

Badanie na zwierzętach z 2001 roku opublikowane w Nature Journal wykazało, że CBD może zwiększać poziom leptyny w mózgu . Leptyna jest hormonem, który sprawia, że człowiek czuje się pełny lub nasycony. Kiedy CBD jest przyjmowane pod 8 godzinnego okna żywieniowego, głód może zostać złagodzony co pozwala przejść codzienny 16 godzinny okres postu zupełnie bezstresowo. W związku z powyższym sami stosujemy olejki CBD zawsze rano po śniadaniu oraz po ostatnim posiłku (koło godziny 16 po południu).

Badanie z 2016 roku, przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Daegu w Korei, wykazało, że CBD może mieć pewien wpływ na zamianę białego tłuszczu w brązowy, w procesie zwanym „brązowieniem tłuszczu”, który rzekomo promuje zdrowszy metabolizm i zwiększa spoczynkowe spalanie energii.

Badanie z 2018 r. wykazało, że fitokannabinoidy CBD i CBN zwiększają zdolność komórek do wchłaniania glukozy, wykazując mechanizm działania tych kannabinoidów jako środków przeciwcukrzycowych i przeciw otyłości. Naukowcy wskazali również, że CBD i CBN mogą działać lepiej niż metformina, konwencjonalny lek przepisywany w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Koszyk

All available stock is in the cart

Twój koszyk jest pusty